Kan man fortryde en afbetalingsaftale?

Har du prøvet at købe et smart gadget eller en ny computer på nettet og valgt at betale for denne via afbetaling? Så bør du læse med videre, hvis du nu skulle komme til at fortryde dit køb på længere sigt. Generelt er det en super god idé at vide, hvilke rettigheder man har som forbruger, når det kommer til fortrydelsesret og lignende. Dette skriv kommer hovedsagligt til at tage udgangspunkt i køb på nettet, idet der her gælder helt klare og generelle regler, du som forbruger kan læse op på derhjemme.

I de fysiske butikker er det nemlig op til den enkelte butik at bestemme, hvorledes fortrydelsesretten skal overholdes. Af denne grund kan vi foreløbig kun tage udgangspunkt i de rettigheder, du som forbruger har, når du handler på nettet. Uanset om du allerede har eller planlægger at købe din nye computer eller mobil ved brug af afbetaling, er det altid en god ide at holde sig informeret om hvilke regler, der gælder for forbrugerne på nettet samt fortrydelse af afbetaling.

14 dages returret på nettet

Som kunde i en internetbutik har du som udgangspunkt altid 14 dage til at ombestemme dig og sende dit køb tilbage. Herefter har du naturligvis krav på at få pengene retur af den pågældende virksomhed. De 14 dage, du har til returnere varen og få dine penge tilbage, starter fra den dag, du afhenter din vare på dit lokale posthus. Denne rettighed kan du altid regne med som forbruger, når du handler på nettet. Når det kommer til de fysiske butikker, er sagen straks en anden, idet hver enkel butik og butikskæde selv bestemmer, hvor lang tid du har ret til at returnere en vare.

Afbetalingsaftale

Husk dine rettigheder når du betaler via afbetaling

Når det kommer til afbetaling og kreditaftaler, er det de færreste af os, der ved, hvordan reglerne fungerer. Men faktisk er det slet ikke så komplekst, som mange går og tror. Har du for eksempel købt en elektronisk enhed på afbetaling eller ved en kreditaftale, er du i din gode ret til at levere varen tilbage, såfremt den er defekt eller går i stykker, inden du har betalt den fulde pris for produktet. Du har hermed ret til at få alle pengene tilbage for varen, og dette gælder altså også renter og eventuelle gebyrer.

Når du handler med varer ved hjælp af afbetaling, er det uhyre vigtigt, at du forinden har sat dig grundigt ind i reglerne for kreditaftaler, således at du ikke ender i komplekse situationer i fremtiden.