Indrejse i EU-medlemslande
Der er forskellige ting man skal være opmærksom på, hvis man vil have vin med gennem forskellige EU-medlemslande, dette blogindlæg har til formål at undersøge netop dette.
Det skal indledningsvist vurderes, hvorvidt de vine man køber, er til privat forbrug eller med et kommercielt formål, idet der foreligger forskellige regler afhængig af denne distinktion. EU’s toldmyndigheder har bl.a. til formål at vurdere, om vinene er købt med et privat eller kommercielt formål, hvor denne vurdering baserer på flere forskellige faktorer. EU’s toldmyndigheder vurderer det ud fra om du er ejer eller arbejder for en kommerciel virksomhed, hvordan er vinene emballeret og hvordan du transporterer dem fra et EU-medlemsland til et andet. Dernæst vil de også se på den mængde af vin der bliver købt, om det er ualmindeligt ud fra en almene forbruger eller ej.
Minimumsloft
Ovenstående vurdering er en helhedsvurdering, og selve vurderingen kan være forskellige fra sag til sag. Der foreligger dog et minimumsloft for hvor meget vin der må indføres i EU-medlemsland, det er på nuværende tidspunkt 90 liter vin (heraf højst 60 liter mousserende vin), dog er det minimumsgrænsen og derfor kan loftet være højere, dette er op til EU-landene selv at sætte loftet. Hvis du krydser grænsen til et andet EU-medlemsland med mere vin end det fastsatte loft, så skaber det som regel mistanke hos toldmyndighederne, at du indfører vin med henblik på videresalg og dermed ikke til privat forbrug. Toldmyndighederne kan herefter bede dig om at bevise, at de vine du medbringer, er til eget forbrug (f.eks. fremvisning af en købskvittering). Hvis ikke man kan fremvise tilfredsstillende bevis for toldmyndighederne, risikerer man at skulle betale told og afgifter for de vine man har købt. Hvis ikke man gør det, så har toldmyndighederne rettighederne til at beslaglægge vinene.
Moms og afgifter
Derfor skal man være meget opmærksom når man tager vin med over grænsen, om toldmyndighederne i det pågældende EU-medlemsland har grund til at mistænke en, om den vin man har købt i et andet EU-medlemsland, er til eget forbrug eller med henblik på videresalg. Da moms og afgifter er forskellige fra land til land, er det muligt at købe noget billigere vin i Sydeuropa end f.eks. Danmark, og derfor er der mange som spekulerer i netop dette.