Arkitekten kan hjælpe dig med byggeriets jura

Sommetider trænger huset til en fornyelse i form af en renovation, om- eller tilbygning, eller måske kan det være, at du er i gang med at skulle til at bygge dit helt eget hus. Det er på mange måder spændende at skulle sætte sit præg på et hus, så det kommer til at passe til lige netop dine behov eller dine forestillinger, og med de mange gode ideer i hovedet, er det fristende at komme i gang med byggeriet.

Få en arkitekts input

Men faktisk er der mange juridiske aspekter at tage højde for, når du bygger, og det er dig, der står til ansvar, hvis ikke disse aspekter er overholdt. Her kan en arkitekt hjælpe dig med at udarbejde designet, så det overholder alle love og reguleringer, og måske får du nye perspektiver og bedre ideer til dit design. Desuden er det en væsentlig fordel at få visualiseret designet, inden du går i gang med byggeriet, så du kan få en fornemmelse af, om det hele fungerer, som du havde forestillet dig. Er du interesseret i at vide mere, så læs mere her.

Byggeloven og bygningsreglementet

Byggeloven sætter rammerne for, hvad du kan gøre, når du bygger på dansk jord. Den er skabt for at sikre en bestemt kvalitet i alle bebyggelser i Danmark, og at de alle overholder særlige krav, herunder at bygningen er brandsikker og sundhedsvenlig, at byggeskader istandsættes og udbedres, og at kvaliteten af udenomsarealer er tilfredsstillende. Derudover er der også krav til boligens indretning og bygningers funktion, og bygningsreglementet stiller krav til de forskellige typer af byggeri, og beskriver også udførelsen af både arbejdsopgaver, renovation og byggeri. Det er lidt af en mundfuld, som arkitekten har kendskab til og derfor kan hjælpe dig med.

Byggetilladelser

En anden central ting at have styr på, før du går i gang med byggeriet, er tilladelsen til at bygge på grunden. Det er kommunalbestyrelsen, der udsteder byggetilladelser, og kommunen håndterer byggesagen i henhold til bygningsreglementet. Men har kommunen en lokalplan, kan der være strammere eller andre regler på visse områder i reglementet. Derudover kan der være visse krav og begrænsninger på din grund, i form af servitutter, der indskrænker dine muligheder for byggeriet. Derfor er det altid en god ide at have styr på de gældende regler for netop din grund, og det hele kan heldigvis indhentes af kommunen. Dette kan selvfølgelig sætte en stopper for dine oprindelige byggeplaner, men med input fra en arkitekt, kan det være, at du finder et design, som passer til dine ønsker og overholder grundens byggeregler.