En guide til Freelanceren

Hvad er en freelancer egentlig? – som udgangspunkt en selvstændig arbejdstager, som tilbyder arbejdskraft selv inden for et bestemt område. Dvs. freelanceing er en arbejdsform hvor en ekstern virksomhed hyrer en medarbejder via. kontrakt til at udføre et konkret stykke arbejde. Men hvordan skal man forholde sig til det løn, skatte og virksomhedsmæssigt. Dette har vi prøvet at simplificere i denne artikel. Læs med nu. 

Registrering af virksomhed

Har du planer om at være selvstændig freelancer, skal du som noget af det absolut første registrere din virksomhed hos erhvervsstyrelsen, med udsigt om at du tjener mere end kr. 50.000 om året. De fleste vælger at oprette en enkeltmandsvirksomhed, men der kan være fordele ved f.eks. at oprette et ApS hvis man har kapitalen til det. Så om du er foredragsholder eller fotograf. Husk De praktiske ting der følger med at være freelancer, specielt hvis du er selvstændig som du kan læse mere om i næste afsnit.

Foredragsholder

Selvstændig

Driv din egen virksomhed, vær din egen chef og bestem hvilke opgaver du varetager. At arbejdet bliver lavet til tiden, udført på en for svarlig måde er dit ansvar og kun dit. Det må altså kunne siges, at der følger mange forpligtigelser med at være selvstændig. Dertilhørende findes der også en række fordele. Du kan ofte tage en langt højere timepris end som alm. lønmodtager. Dette betyder også du kan have skæve arbejdstimer og meget varierende måneder, hvor det kan være smart at gemme penge til ”dårlige” tider. Med det store ansvar som selvstændig, skal du også selv indberette skat, moms, arbejdsmarkedsbidrag mv. Læs mere om dette i næste afsnit.

Moms og skat

Overskuddet af din personligt ejet virksomhed bliver beskattet af din personline indkomst. Selve skatteprocenten beregnes ud fra hvor meget du tjener. Arbejdsmarkedsbidrag (AM) skal du selvfølgelig også have styr på – dette er angivet 8 procent, som beregnes af virksomhedens overskud før renter. Og ligesom stort set alle andre virksomheder er du også momspligtig, hvorfor dette ligeledes skal indberettes på SKATs hjemmeside. Rigtig mange freelancere bruger mange timer på transport – det klart en del af branchen, derfor har du mulighed for at modtage et kørselsfradrag. Undersøg dine muligheder.