Flypassagerens vigtigste rettigheder

Har du tit været ude for forsinkede fly på dine mange rejser rundt omkring i verden? Et forsinket fly er klart et irritationsmoment, alle helst vil undgå. Flyforsinkelser vil altid være en ulempe på en rejse, men ikke desto mindre har du som flypassager nogle rettigheder, som du selv kan være med til at holde i hævd. Er du i tvivl om, hvilke rettigheder du har, når det kommer til forsinkede fly, kan vi på det varmeste anbefale dig at læse med videre, hvor vi kort vil ridse op, hvad du kan gøre, hvis du skulle komme ud for flyforsinkelser på din rejse. Selvom det som hovedregel er nødvendigt med hjælp fra juridiske eksperter for at få kradset sin kompensation ind, så er der heldigvis også gratis hjælp at hente.

Dit fly er forsinket – hvad nu?

Står du i en lufthavn i et fremmed land og skal med dit næste fly på ruten men oplever, at denne er forsinket, bør du straks tage kontakt til dit flyselskab. Informerer dit flyselskab dig om, at dit fly er forsinket i mange timer frem, har du som flypassager ret til at få din kost og logi dækket af flyselskabet. Hvordan dette afvikles er afhængig af dit flyselskab, men før du tager afsted på din næste rejse, er det altid en god ide at læse op på, hvilke generelle regler der gælder, uanset hvilket flyselskab du flyver med.

De generelle regler for alle selskaber gælder som følgende:

  • Hvis dit fly er mere end tre timer forsinket, har du ret til at modtage en sum af dine allerede betalte flypenge. Dette er din kompensation for det forsinkede fly.
  • Hvis dit fly er aflyst, har du mulighed for enten at få den fulde pris af billetten tilbage eller planlægge en helt ny flyrute.
  • Kost og logi er på flyselskabets regning, hvis forsinkelsen varer mere end to timer.

De ovenstående regler gælder kun, hvis din rejse foregår indenfor EU’s grænser, og såfremt du flyver med europæiske flyselskaber. Det vil sige, at hvis du er mødt op i lufthavnen for sent og ikke har nået et tjekke ind i tide, er de fremtidige omstændigheder på din egen regning.

Forsinkede fly - spar penge

Hvordan modtager jeg mine flypenge efter endt rejse?

Når du kommer hjem fra en rejse, der enten inkluderede en flyforsinkelse eller aflysning, har du krav på at få dine flypenge tilbage. Dette kan gøres via din egen rejseforsikring eller ved selvstændige virksomheder, der har god erfaring med den bagvedliggende jura til forsinkede fly. Processen kan sommetider være langsommelig, idet der ligger en masse jura og regler forud for, at du kan få dine flypenge tilbage.