Håndværkerfradraget ændres i 2022

Håndværkerfradraget har rigtig mange gør-det-selv folk draget enormt glæde af – men i 2022 er der ændringer som de fleste nok ikke vil synes om. Vi kigger på de fremtidige ændringer, hvad vi går fra og hvad vi går til – hvordan kendte vi håndværkerfradraget og hvordan kommer vi til at kende det fremover. 

Begrebet

I sin enkelthed kan håndværkerfradrages karakteriseres som en fælles betegnelse for, de udgifter som private kan fratrække i årsopgørelsen mht. til service og håndværksmæssige ændringer/forbedringer i f.eks. deres bolig. I servicedelen indgår fradrag fra udgifter i forbindelse med rengøringshjælp, havearbejde og mange andre ydelser. Om det er i den pågældendes bolig eller sommerhus, spiller ingen rolle. Kigger vi på håndværkerdelene er man berettiget til fradrag når der laves energiforbedringer i pågældendes bolig, eksempelvis nye vinduer, isolering og opsætning af solceller mv. Dog gælder det både for service og håndværkerdelen at arbejdslønnen kan fratrækkes.

Betongulv

Fremtidsudsigter

Førhen kød beløbsgrænserne på 25.000 kr. pr. 2021 for hver service og håndværkerydelser, mens dette ændres til 6.400 for serviceydelser og 12.900 kr. for håndværkerydelser pr. 2022. Dvs. der er sket en markant nedsætning.

Den største ændring ses dog i finansloven 2022, hvor det fremgår at håndværkerdelen afskaffes med virkning fra d. 1. april 2022. Dvs. at har du planer om at udføre ændringer eller forbedringer i din bolig 2022, skal det gøres i første kvartal såfremt man ønsker at kunne trække arbejdslønnen fra.

Hvorfor?

Afskaffelsen af håndværkerdelen i det såkaldte ”håndværkerfradrag” skal ses i forbindelse med den store efterspørgsel efter håndværkere og den generelle danske økonomiske situation. Men om det modarbejder at komme sort arbejde til livs, og fremskynde den grønne omstilling kunne godt være en realitet. Desuden vil afskaffelsen af håndværkerfradraget påvirke trykket på den danske indkomstskat, og nogle mener der skal kunne ses en skattelettelse deraf, for at udligne det ”tabte”.  Vi kan i hvert fald blive enige om, at i de private hjem, vil der ikke støbes lige så mange betongulv, eller indsættes nye, grønne og energibesparende vinduer.