Hvem beholder ejerboligen i tilfælde af skilsmisse?
Skilsmisse er aldrig sjovt – hverken for de involverede parter eller deres pårørende. Det er en følelsesmæssig rutsjebane, selvom I er enige om, at I ikke længere skal være sammen. Og der er desværre også en række praktiske forhold, der skal løses, når I skal skilles. Hvordan skal samværsordningen være med børnene, hvem skal have hvilke aktiver med sig, og hvem skal flytte ud af jeres tidligere fælles bolig.
Læs her mere om, hvem af jer der har ret til boligen, hvis I ikke kan blive enige, og hvordan du kommer bedst videre.
Kom godt videre
Giv dig for det første god tid til at komme ovenpå. Skilsmisse er hårdt, og det tager tid at komme ud på den anden side. Når du føler dig klar, kan du begynde stille og roligt at date igen. Start ud med dating sites for gifte og fraskilte, hvor du kan møde mennesker i samme situation som dig. Snart vil du være ude på den anden side, glad og lykkelig igen.
Fælles bolig
Det første der skal ske med boligen i forbindelse med en skilsmisse er, at den skal vurderes af en uvildig sagkyndig, det vil typisk være en ejendomsmægler. Værdien af boligen indgår i den samlede værdimæssige opgørelse af boet.
Hvis ingen af jer vil eller kan blive boende, sættes ejendommen til salg i fællesskab. I deler overskud og udgifter ved salget i overensstemmelse med den fordeling, I ejer boligen i. Ejer I således boligen med hver 50 procent, deler I overskuddet lige, ligesom I deler udgifterne til salget lige.
Vil I ikke sælge boligen, afgør I som udgangspunkt selv, hvem af jer der skal overtage boligen. Står den ene af parterne som eneejer af boligen, vil vedkommende som hovedregel også have fortrinsret til at udtage huset. Det vil sige, at den af jer, der står som ejer af huset, køber huset ud af jeres fælles bo til vurderingsprisen.
Kan I ikke blive enige om, hvem af jer der skal overtage huset, og ejer I det i fællesskab, kan I afgøre uenigheden ved lodtrækning. Er I ikke indstillet på at løse uenigheden ved lodtrækning, sættes ejendommen på auktion, hvorefter I kan byde på ejendommen. Hvis I heller ikke ønsker auktion, er eneste sidste udvej et salg ved offentligt udbud. Læs mere på Bolius for en rigtig god guide til de juridiske aspekter i forbindelse med bodeling.