Hvornår kan man karakterisere en spirtus som værende gin?

 

Det har ikke været som før i tiden, gin er faktisk lovreguleret gennem EU, hvor der findes en række betingelser der skal være opfyldt før gin kan kaldes for gin. Dette blog indlæg vil komme ind på de forskellige punkter og kortlægge overfor læseren hvad man skal forholde sig til når det gælder f.eks. London gin og Dry gin..

Gin i sin enkelthed

Her findes 4 betingelser for definitionen af Gin. Dette følger af Europa parlamentets forordning om mærkning af spiritus, jf. bilag 1, punkt 20.

  • Gin er en spiritus med enebærsmag, der er fremstillet ved at aromatisere landbrugsethanol med enebær
  • Gin har et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 37,5 %.
  • Der må kun anvendes aromastoffer eller aromapræparater eller begge dele til fremstilling af gin, således at enebærsmagen er fremherskende.
  • Betegnelsen ”gin” kan suppleres med udtrykket ”dry”, hvis den ikke er sødet med mere end 0,1 gram produkt til sødning pr. liter af det endelige produkt.
Gin

London gin

Det kan godt virke indviklet, men for at der ikke findes tvivl om de forskellige produkter, har man været meget præcis på det lovgivningsmæssige område vedrørende de forskellige spiritus’ der findes i verden. Dette gælder også for gin, som er karakteriseret under flere former. London gin defineres som følgende:

  • London gin er destilleret gin, der opfylder følgende krav:
    • den er fremstillet udelukkende af landbrugsethanol med et maksimumsindhold af methanol på højst 5 g/hl alkohol (100 % vol.), og hvis aroma udelukkende opstår ved destillation af landbrugsethanol under tilstedeværelsen af alle de naturlige plantematerialer, der anvendes
    • destillatet heraf har et alkoholindhold på mindst 70 % vol.
    • er der tilsat ekstra landbrugsethanol, skal den være i overensstemmelse med kravene i artikel 5, men med et maksimumsindhold af methanol på højst 5 g/hl alkohol (100 % vol.)
    • den er ikke farvet.
    • den er ikke sødet med mere end 0,1 gram produkt til sødning pr. liter af det endelige produkt, udtrykt i invertsukker
    • den har ikke indhold af andre ingredienser end de i nr. i), iii) og v) omhandlede ingredienser, og vand.
  • London gin har et minimumsalkoholindhold udtrykt i volumen på 37,5 %.
  • Udtrykket ”London gin” kan suppleres med eller inkorporere udtrykket ”dry”

Vil du læse mere om hvornår man kan karakterisere en spiritus som værende gin, skal du finde Europa parlamentets og rådets forordning (EU) 2019/787 af 17. april 2019. Er du mere typen der er ”hands-on”, så besøg ginbutler.dk – Danmarks bedst anmeldte gin og tonic klub.