Loven om klimaanlæg og varmepumper: Hvad du behøver at vide

Klimaforandringerne har gjort det mere presserende end nogensinde før at tage vare på vores planet. En af de måder, hvorpå vi kan bidrage til at reducere vores klimapåvirkning, er ved at bruge mere effektive og bæredygtige varme- og kølesystemer i vores hjem og virksomheder. Loven om klimaanlæg og varmepumper er en afgørende lovgivning, der regulerer disse systemer i Danmark. I dette indlæg vil vi se nærmere på denne lovgivning og dens betydning for dig.

Hvad er loven om klimaanlæg og varmepumper?

Loven om klimaanlæg og varmepumper trådte i kraft i 2013 og er en del af Danmarks bestræbelser på at reducere sit CO2-udslip og bekæmpe klimaforandringerne. Loven pålægger ejere af klimaanlæg og varmepumper at sørge for, at deres systemer er i overensstemmelse med bestemte krav til effektivitet og bæredygtighed. Loven gælder for både nye og eksisterende systemer og har til formål at reducere energiforbruget og CO2-udslippet fra varme- og kølesystemer.

 

Hvordan påvirker loven dig som ejer af et klimaanlæg eller en varmepumpe?

Som ejer af et klimaanlæg eller en luft til luft varmepumpe er det dit ansvar at sikre, at dit system er i overensstemmelse med loven om klimaanlæg og varmepumper. Det betyder, at du skal sørge for, at dit system er installeret korrekt og opfylder kravene til effektivitet og bæredygtighed. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit system er i overensstemmelse med loven, kan du kontakte en autoriseret tekniker, der kan hjælpe dig med at vurdere dit system.

Hvad er kravene til effektivitet og bæredygtighed?

Loven om klimaanlæg og varmepumper stiller visse krav til effektiviteten og bæredygtigheden af varme- og kølesystemer. For eksempel skal varmepumper have en særlig energimærkning, der angiver deres effektivitet, og de skal have en COP (Coefficient of Performance) på mindst 3,5. Klimaanlæg skal have en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) på mindst 4,6. Der er også krav til, hvordan systemerne skal installeres og vedligeholdes for at sikre deres effektivitet og bæredygtighed.