Hvad har ret til som kunde hos en internetudbyder?


Din internetforbindelse er dækket af forbrugerlovgivningen
Når du tegner et abonnement hos en internetudbyder, er du beskyttet af de samme regler som ved andre forbrugeraftaler. Det betyder, at du som udgangspunkt har ret til klar information, gennemsigtige vilkår og mulighed for at opsige aftalen, hvis udbyderen ikke lever op til det aftalte.
Internetudbydere er forpligtet til at oplyse om:
Hastighed (både op og ned)
Binding og opsigelsesvarsel
Pris og eventuelle gebyrer
Hvilke ydelser der er inkluderet i abonnementet
Ifølge markedsføringsloven må de ikke love mere, end de reelt kan levere. Hvis du bliver lovet “hastigheder op til 1000 Mbit/s”, skal det også være realistisk i dit område – og det skal være tydeligt, at “op til” ikke er det samme som en garanti.
Hvis forbindelsen er ustabil eller langsommere end lovet
Du har som forbruger ret til det, der er aftalt – både i forhold til hastighed og stabilitet. Hvis internettet er markant langsommere end det, du betaler for, kan det være en mangel, og så har du ret til at klage. Det følger af købelovens regler om mangelfulde ydelser.
Det er en god idé at dokumentere problemerne:
Brug en hastighedstest (f.eks. Speedtest.net)
Notér dato, tid og målt hastighed
Tag skærmbilleder som bevis
Hvis problemerne er gentagne og betydelige, kan du kræve forholdsmæssigt afslag, afhjælpning eller i nogle tilfælde ophævelse af aftalen. Du skal dog først klage til udbyderen og give dem mulighed for at rette fejlen.
Netneutralitet og retten til et åbent internet
EU har indført regler om netneutralitet, som betyder, at internetudbydere ikke må blokere, begrænse eller prioritere bestemt indhold eller tjenester – medmindre det er af tekniske eller sikkerhedsmæssige årsager. Det betyder f.eks., at en udbyder ikke må gøre YouTube langsommere end deres egen videotjeneste.
Du har altså ret til at bruge dit internet, som du vil – uanset om du streamer, gamer, læser nyheder eller arbejder hjemmefra. Hvis en udbyder forsøger at begrænse din adgang til bestemte sider eller apps, uden saglig grund, kan det være i strid med reglerne.
Klage og hjælp som forbruger
Hvis du ikke kan nå til enighed med din internetudbyder, har du flere muligheder. Først og fremmest skal du sende en skriftlig klage til selskabet og give dem rimelig tid til at svare. Hvis det ikke fører til noget, kan du som privatperson klage til:
Teleankenævnet – behandler klager over internet, telefoni og bredbånd
Forbrugerklagenævnet – hvis sagen også handler om generelle forbrugerrettigheder
Det er gratis at få vurderet, om din sag kan behandles. Klagenævnet kan give dig medhold og pålægge udbyderen at tilbagebetale penge, ophæve aftalen eller yde kompensation. Leder ud efter nogle som har deres på det rene, så se de bedste internetudbydere her.